Poslanci za Smer podľa primátora R. Soboty konajú proti záujmu občanov

16.02.2013 Rimavská Sobota

Banská Bystrica/Rimavská Sobota 15. februára (TASR) – Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko už podľa vlastných slov nemôže strpieť konanie niektorých mestských poslancov Smeru-SD, ktoré je proti záujmu obyvateľov mesta. Chce, aby premiér Robert Fico prišiel do Rimavskej Soboty "urobiť poriadok" v prvom rade s poslancami tohto klubu. Preto mu poslal v tejto súvislosti list a ako symbol "spravenia poriadku" lopatu. O situácii v meste informoval primátor na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Primátor už vyše roka nenachádza pochopenie u poslaneckého zboru mesta, v prvom rade u členov klubu Smer-SD, a podľa jeho slov dochádza k zastaveniu ekonomického rozvoja v meste. "Nemal som iné východisko, pretože vidím, akou formou hlasujú, ako konajú proti záujmu občanov mesta Rimavská Sobota. Chcel som na túto skutočnosť upozorniť jednoznačne premiéra," uviedol Šimko. Pokračoval, že nemá problém so žiadnou politickou stranou, a dovolí si povedať, že ani so Smerom. "Ja mám problém s pár poslancami, ktorí pod značkou Smer-SD konajú proti záujmom občanov mesta." Šimko má pocit, že to, ako v niektorých prípadoch poslanci hlasujú, hraničí so sabotážou voči občanom Rimavskej Soboty.

V danom prípade považuje za "najväčší hriech" prijatie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dani a poplatkoch na rok 2013. Podľa primátora práve vzhľadom na prijaté VZN mesta sa v Rimavskej Sobote znížil príjem finančných prostriedkov do pokladnice. Podľa slov Šimka poslanecký klub Smer-SD "práve na základe lobbingu niektorých podnikateľov, ktorí sú členmi politickej strany Smer-SD," navrhol jednotnú daň z nehnuteľnosti v meste. Jej prijatím podľa slov primátora mesto príde o 135.232 eur len od hypermarketov a supermarketov. Šimko dodal, že pre super a hypermarkety došlo k zníženiu dane o 52,5 percenta, kým pre malých a stredných podnikateľov sa navýšila daň o 43 percent, čo je podľa primátora nesprávna politika.

Podľa slov Šimka je ohrozená aj dostavba bazéna, nakoľko ešte nedošlo k schváleniu rozpočtu mesta pre tento rok. Ak sa bude prijímať v marci, hrozí, že 50-metrový bazén v rekreačnej oblasti Zelená voda Kurinec, ktorý sľúbili občanom, podľa Šimka do júna nemôžu odovzdať. Vzhľadom k tomu, že počas rozpočtového provizória nie je možné realizovať investičné akcie. Ohrozená je letná turistická sezóna 2013 v rekreačnej oblasti, dodal Šimko.
 

Vyberte región